Toamna numărăm realizările – sau cum încercăm să construim un ”audiovizual euroconform”

Am un sentiment de satisfacție, munca depusă în ultimele cinci luni a dat roadă.

Inițierea relațiilor de colaborare cu colegii de la Autoritatea pentru Radio și Televiziune din Cipru (CRTA) din luna mai a anului curent a prins contur neașteptat de repede.

Stabilirea parteneriatului interinstituțional a avut loc chiar la prima întrevedere la care am participat cu membrul CCA, Nicolae Damaschin, cînd am convenit cu partea cipriotă semnarea acordului de colaborare cu CRTA și aderarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) la Reuniunea autorităţilor regulatoare în domeniul audiovizualului din bazinul Mării Mediteraniene (MNRA), unde CRTA a făcut lobby pentru CCA. Ulterior, s-au negociat prevederile acordului bilateral, iar în octombrie o delegație a CCA a participat la cea de-a XV-a Reuniune a MNRA, care s-a desfășurat la Limassol, Cipru și care a reprezentat o oportunitate de a stabili relații de colaborare și cu alte autorități europene, dar și asimilarea bunelor practice, dezvoltarea continuă şi promovarea schimbărilor inerente în domeniul audiovizualului la nivel european.

Cristina Mitu CCA Consiliul Coordonator al Audiovizualului

Evenimentul cel mai important pentru mine, totuși rămîne a fi vizita Președintelui CRTA, Andreas Petrides la CCA la 5 noiembrie, unde a fost semnat Memorandumul de cooperare în domeniul audiovizualului, fapt ce presupune o nouă eră de colaborare între autorități. Președintele CRTA a declarat că susține orice efort al CCA de a realiza cu brio tranziția de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră, promovarea protecţiei minorilor în programele audiovizuale,  asigurarea transparenței proprietății mass-media și și-a exprimat susținerea deschisă a parcursului european al Republicii Moldova și oferirea sprijinului necesar pentru aceasta.

Delegația din Cipru, a avut o întrevedere și cu Președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Chiril Lucinschi, unde s-a discutat situația actuală a audiovizualului din ambele state, implementarea directivelor europene în sectorul audiovizual, digitalizarea TV și transparența proprietății media.

Cristina Mitu---audiovizualul-RM

 

 

 

 

 

 

 

Vizita colegilor din Cipru la Chișinău, reprezintă nu doar avansarea relațiilor la nivel profesional, dar și cîștigarea unui nou prieten al țării noastre. Omologii noștri s-au declarat îndrăgostiți de Republica Moldova, de toamna noastră, de bucătăria națională, și ne-au întrebat cum se întîmplă că vinurile noastre încă nu se găsesc în Cipru?! :)

Ne-am stabilit prioritățile și urmează ca împreună cu colegii să acționăm prompt pentru a asigura dezvoltarea continuă şi promovarea schimbărilor inerente în domeniul audiovizualului la nivel european.

Le mulțumesc membrilor CCA pentru încrederea manifestată față de proiectul la care am muncit în comun cu colegul nostru Nicolae Damaschin, și pentru conlucrare, fiindcă doar în echipă am fi putut obține astfel rezultate.

 

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *