Sfaturi de călătorie

Călătoriile mereu au fost o sursă de inspirație, de cunoaștere a noilor culturi și oameni. E o șansă de a evada într-o lume fascinantă, în țări care te întâmpină cu tot ce au ele mai bun. De acest lucru s-a convins și Cristina Mîțu. Pasionată de drumeții și escapade în diferite țări, Cristina adună nu doar suveniruri sau daruri pentru cei dragi, dar și o bogăție spirituală pe care o păstrează în sufletul ei.

56370cc585263

Cristina, cunoaștem că iubești să călătorești. Care a fost ultima țară vizitată și ce impresii ți-a oferit?
Am prins gustul călătoriilor cu 6 ani în urmă, iar de atunci mereu visez la o nouă destinație. Am norocul de a călători cu prietenii, cu care stabilim o escapadă în cîteva ore, iar cu noaptea în cap sîntem deja în drum spre un nou punct de atracție. De asemenea, mă bucur să vizitez țări noi datorită proiectelor pe care le coordonez, a partenerilor care investesc în dezvoltarea domeniului în care activez și a participării la diverse reuniuni și meeting-uri profesionale.
De curînd, am savurat cîteva zile în capitala Italiei și Vatican. De fapt, Italia e țara care m-a cucerit iremediabil cu pesajele sale, arhitectura impresionantă, vestigiile sale istorice și desigur cu bucătăria formidabilă. M-aș întoarce în această țară, ori de cîte ori aș avea ocazia, pur și simplu pentru a contempla frumusețea sa și de a mă bucura de emoția oferită de italieni.

56370cc5de125

Ai anumite superstiții când călătorești?
În general, mă străduiesc să nu îmi umplu capul cu fleacuri de genul acesta, unica ce aș menționa, este că nu îmi place să vorbesc despre călătoriile pe care le preconizez.
Încerc mereu să fiu mereu atentă la detalii, să fie totul la loc sigur: actele, banii, biletele de călătorie și device-urile care îmi ușurează viața, respect normele de călătorie și legislația fiecărei țări, astfel îmi asigur un voiaj perfect.

56370cc63f41e

Ce destinații ai pe lista ta de travel și de ce anume acestea?
După ce am vizitat Estonia și Finlanda, am devenit și mai tentată să vizitez și alte țări din nordul Europei: Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda. ”Modelul nordic” îmi este mult mai apropiat, îmi place mult climatul socio-cultural din aceste țări și cum este organizat sistemul educațional, dar și natura exclusivistă unde nu o poți savura niciunde.
Trebuie să recunosc că de mult timp visez să calc pe insulele Maldive, Japonia, China, dar mă înarmez cu răbdare și într-o zi mă voi bucura și de acele călătorii.

56370cc6904da

 Ai un set de sfaturi pentru cei care călătoresc?
Aș recomanda să fie mereu atenți la anunțurile și condițiile de călătorie ale Ministerului Afacerilor Externe, să se informeze asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie, să verifice valabilitatea documentelor de călătorie și a vizelor, să respecte legislația locală, să consulte mai multe oferte de cazare pentru a alege una mai avantajoasă, să se asigure că au suficiente mijloace bănești pe contul telefonului pentru a beneficia de roaming sau alte servicii, să-și seteze pe telefon ora locală din țara vizitată pentru a nu se pierde în timp, să zîmbească, să nu lenevească și să se bucure de fiecare moment petrecut în străinătate.

56370cc6e9673

Care a fost cea mai tare experiență de călătorie?
Cele mai neobișnuite experiențe le-am avut în țările africane. Acolo am trăit cele mai trăsnite și exotice aventuri, am simțit ce înseamnă emoție și adrenalină, am avut cele mai stresante turbulențe aviatice, am făcut cele mai frumoase și colorate poze, am gustat din cele mai neobișnuite bucate și am întîlnit oameni extrem de deschiși, prietenoși și curioși.
Din fiecare țară vizitată am revenit cu amintiri de neprețuit, un alt om, mult mai bogat, inspirat, puternic. Orice voiaj a fost o lec ție pentru mine, și nu doar de geografie, istorie sau cultură generală, ci o lecție despre omenie, libertate, demnitate și dragoste de viață.

56370cc79fd45

 Ce preferi să cumperi atunci când ești într-o țară străină?

La început, cumpăram farfurii cu simbolurile țării, însă văzînd că numărul lor este în creștere și nedispunînd de spațiu suficient pentru a le expune în casă, am început a alege și alte obiecte, fie bibelouri mai deosebite sau ceva tradițional, plus la asta, mereu păstrez ca amintire o bancnotă sau monedă locală.

Oricum, atît acasă, cît și la serviciu am puse la loc de cinste mai multe obiecte care au o poveste aparte și îmi amintesc de fiecare călătorie.
De asemenea, încerc să profit de originalitatea produselor autohtone, achiziționînd fie cosmetice, articole vestimentare, farmaceutice, cărți, reviste, dulciuri, cadouri pentru cei dragi etc.

http://allfun.md/article/45863

Acest articol a fost publicat în Utilitare. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *