Lecturi pentru suflet

Vacanța din acest an a fost una dedicată lecturii, mi-am propus să recuperez ceea ce nu am reușit să citesc în ultima perioadă, fiind prinsă în mai multe proiecte și scrierea tezei de an la masterat.

albastr

 

 

 

 

 

 

Prima carte citită a fost ”Albastru pur” de Tracy Chevalier. Am devorat-o pe nerăsuflate! Este o povestioară minunată despre două femei din aceeași familie, însă născute în diferite secole. Sînt descrise cu lux de amănunte multe evenimente istorice și elemente din religie din secolul al XVI-lea, autoarei reușindu-i să păstreze în ambele fire narative nota romantică și chiar cea polițistă.

”Albastru pur”, mi-a întărit convingerile de a continua cercetările pentru elaborarea arborelui genealogic al familiei mele.

invingator

 

 

 

 

 

 

”Învingătorul este întotdeauna singur” de Paulo Coelho m-a lăsat rece. Autorul descrie o zi la Cannes, unde sosește un miliardar rus care ”sacrifică lumi în numele iubirii” doar pentru a-și redobîndi fosta soție, căsătorită cu un magnat al modei. Igor, personajul principal, orbit de dragostea sa obsesivă pentru Ewa acționează dur, premeditat și fără careva remușcări, autorul reliefînd trăsăturile crude ale unui om de succes, ale unui ”învingător”.

inger

 

 

 

 

 

 

A urmat lecturarea unui alt roman al celebrei scriitoare Tracy Chevalier, ”Îngeri căzători”. E o bijuterie de carte. Autoarea ne-a obișnuit să ne introducă în atmosfera secolelor trecute așa cum a făcut-o desăvîrșit și în ”Fata cu cercel de perlă”, cu multe evenimente de importanță istorică: moartea reginei Victoria, regelui Edward, lupta pentru independența femeilor, volens nolens te teleportezi în acea perioadă și trăiești odată cu personajele.

Povestea a două familii este prezentată la persoana I de toți eroii romanului, autoarea ne introduce în pielea fiecăruia, cititorul avînd posibilitatea de a descoperi gîndirea personajelor, trăirile, modalitatea în care fiecare poate trata diferit o situație la care a luat parte.

inocen

 

 

 

 

 

 

 

”Inocentul” de Ian Mc Ewan este genul de romane care îmi plac mult, îți redă atmosfera perioadei postbelice din Berlin, acțiuni militare strategice, spionaj și drame sentimentale. Îmi doresc să urmăresc și varianta ecranizată a romanului.

ore

 

 

 

 

 

 

 

”Orele” de Michael Cunningham… m-am impus să o citesc, încurajată de gîndul că romanul a fost încununat cu Premiul Pulitzer, iar filmul a fost premiat cu Globul de Aur și Oscar. ”Orele” e o expunere a mai multor destine, drame, suspans, pasiuni.

 

Din categoria Dezamăgiri fac parte:

–          ”Albastru nemărginit, aproape transparent”, Ryu Murakami;

–          ”Frumoșii învinși”, Leonard Cohen.

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie, Lucruri simple. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Lecturi pentru suflet

  1. sua_ve spune:

    Prin sufletul meu
    s-au plimbat multe titluri. În ultimii ani au fost citeva lecturi, care au lăsat niște amprente in memoria mea, carti pe care nu pot sa le uit. Ma bucur mult cind sint pe aceeasi unda cu prietenii mei…Multumesc pentru recomandari!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *