Lecturi pentru suflet II

Vine vacanța, iar una din obiectivele pentru această perioadă este de a citi, de a ne relaxa și încărca bateriile, dar și de a pescui idei noi pentru a ne inspira pentru următoarea perioadă de activitate.
Așa că, pentru cei care încă nu au reușit să își pregătească lista de cărți pentru vacanță, am hotărît să mă împart cu lucrările pe care le-am citit în ultima perioadă și impresiile care mi-au lăsat acestea:

vargas llosaRătăcirile fetei nesăbuite, de Mario Vargas Llosa
L-am descoperit pe acest autor anul trecut și credeam că nu îmi mai ajunge timp să-l citesc. Scrie extrem de frumos și captivant, are un stil aparte de a descrie personajele și acțiunile.

Acest roman m-a ținut în priză mult timp, e genul care te soarbe și trăiești cu acele personaje, călătorești cu ele prin toate colțurile lumii, la început ești în Lima, apoi Paris, Londra, Japonia și așa crezi că aventurile nu se mai termină. Personajele principale sînt extrem de colorate și în același timp atît de diferite, însă în pofida destinului, mereu se regăsesc și își continuă povestea de dragoste atipică, mistuitoare.

 

Llosa1 elogiuElogiu mamei vitrige, de Mario Vargas Llosa
E o lucrare erotică de un rafinament aparte care începe inocent, însă care dezvoltă scene destul de îndrăznețe și vibrante.

Autorul descrie frumoasa viață și dragoste a unui cuplu, însă care se lasă zdruncinată de cel mai mic membru al familiei.

 

 

 

cel-care-ma-asteapta--Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee
La început eram sceptică că ar putea să mă impresioneze un roman care descrie destinul femeilor din Iran, însă probabil faptul că a fost interzis de două ori de a fi publicat, m-a motivat să îl citesc.

Autorul a reușit să prezinte realitățile unei societăți pline de prejudecăți în care femeile au drepturi limitate, îndurînd adesea umilință și violență pentru opinie și alegere.

Am citit acest roman cu o poftă extraordinară și nu m-am putut dezlipi de această carte pînă nu am ajuns la ultima pagină. Am avut zeci de scenarii pentru finalul poveștii, însă niciunul care să fie identic cu cel real, care m-a lăsat contrariată și cu o mulțime de semne de întrebare.

 

invitatie_la_valsInvitație la dans, de Mihail Drumeș
Acest roman mi-a fost recomandat de o bună prietenă, care mi-a vorbit cu atîta pasiune despre subiect și stările pe care le-a avut, de care m-am convins personal chiar din primele file citite.
E un roman seducător, flirty, sensibil și plin de romantism. Autorul prezintă evoluția frumoasă a unei iubiri dintre doi studenți, care încet se stinge și ia o nouă turnură. Invitație la dans e genul de lucrare care te face să revii la ea ori de cîte ori îți dorești, e plin de arome și intensitate.

 

 

Marquez Povestea tirfelorPovestea tîrfelor mele triste, de Gabriel Garcia Marquez
Pentru prima dată am citit-o prin 2006, cînd activam într-o echipă în care se citea mult și calitativ. De curînd am simțit că îmi doresc să o recitesc și să mai zîmbesc la cele scrise de marele scriitor.
E o nuvelă ușoară care descrie dragostea și grija unui bătrîn pentru o adolescentă cu care nu a avut niciodată un dialog, însă pentru care nutrește un sentiment de protecție și iubire ascunsă.

 

 

oscar-si-tanti-rozOscar și Tanti Roz, de Eric-Emmanuel Schmitt
E o poveste tristă despre un băiat bolnav de leucemie a cărui viață stă să se sfîrșească. Ultimile clipe din viața sa sînt colorate de infirmiera care îl îngrijea.

Autorul ne prezintă mai multe lecții de viață prin prisma micului visător, copil care a reușit să își trăiască ultimele zile cu o înaltă intensitate și fericire.

 

 

 

m-am-insurat-cu-o-papusa-gonflabilaM-am însurat cu o păpușă gonflabilă, de Louis-Thomas Pelletier
Cartea mi-a fost dăruită de o fostă colegă, care mi-a spus să o citesc cînd voi avea nevoie de o relaxare și dorință de a rîde. Așa și am făcut :) am citit-o ușor și am rîs în hohote… cum e posibil așa ceva?! (mă refer la subiectul nuvelei).

O recomand celor care vor să-și recreeze mintea de chestii super serioase și importante, care plecînd într-o călătorie să nu ezite să o ia cu sine, dar și celor care au simțul umorului.

 

 

adulter_CoelhoAdulter, de Paulo Coelho
Deja sînt obișnuită să nu rămîn impresionată de lucrările lui Coelho, chiar nu înțeleg toată agitația asta în jurul operei sale. Totuși am citit acest roman pentru a mă convinge a nu știu cîta oară, că nu e genul meu.

Acțiunea are loc în Elveția, unde doi foști colegi din adolescență, plictisiți de rutina familială, încearcă senzații noi, însă la care renunță pentru că înțeleg că e doar un epizod trecător.

Totuși, e de apreciat că autorul a atins teme delicate din secolul al XXI-lea, cum ar fi: criza de vîrstă, probleme de cuplu, infidelitatea, depresia etc.

 

dama-cu-cameliiDama cu camelii, de Alexandre Dumas fiul
Am luat această carte cu mine într-o deplasare în care știam că voi petrece multe ore în aeroporturi și avioane. La început, cînd încă nu intrasem în esența subiectului, regretam că o luasem cu mine, însă m-am simțit prinsă de ea pe parcurs ce rasfoiam filă cu filă.

Autorul ne povestește despre o poveste de dragoste tragică, cu zeci de sacrificii și onoare călcată în picioare. Te transpune în ambianța Parisului din sec. al XIX-lea, moravurile acelor timpuri, burghezie, patimi și plăceri vinovate.

 

.Druta PovaraPovara bunătății noastre, de Ion Druță
Am lăsat-o intenționat ultima, sau prima de la urmă, fiindcă e preferata mea din această listă, e o veritabilă operă literară care mă sensibilizează la maximum.

Nu găsesc cuvinte pentru a reda gîndurile și trăirile care mi le trezește acest roman ori de cîte ori îl recitesc. E perfect!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie, Lucruri simple, Utilitare. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *