Formidable!

În perioada 25 noiembrie -1 decembrie m-am aflat la Strasbourg, Franța, unde împreună cu colegii de la Institutul European de Studii Politice, condus de Viorel Cibotaru, am participat la Forumul Mondial pentru Democrație, organizat de Consiliul Europei.
Cristina Mitu CoE

A fost o experiență la superlativ. Visul de a vizita Strasbourg-ul, de a participa la lucrările CoE, CEDO a devenit realitate. Am fost norocoși că sesiunea a fost organizată în ajunul sărbătorilor de iarnă, cînd orașul a fost decorat cu mii de luminițe, jucării, brazi, tîrguri de Crăciun… o atmosferă ruptă din poveste pe care am savurat-o continuu.

2013-11-28 11.09.28

La Forumul Mondial pentru Democrație au participat mai mult de 1000 de audienți ai școlilor de studii politice a CoE, care au fost implicați în mai multe laboratoare, ședințe, întrevederi la care s-a discutat despre democrație, Parlament deschis, soluții de jurnalism, comunicare digitală, transparență ș.a. La Curtea Europeană a Drepturilor Omului am avut o întrevedere cu Valeriu Grițco, judecătorul Moldovei la CEDO care ne-a vorbit despre organizarea curții, regulamentul său și cazurile examinate. De asemenea, am vizitat Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lîngă Consiliul Europei unde ne-a întîlnit călduros Ambasadoarea Tatiana Pârvu, care ne-a relatat succesele misiunii pe care o conduce în raport cu organizația europeană. În cadrul aceleeași vizite, într-o atmosferă solemnă Directorul IESPM, Viorel Cibotaru alături de Ambasadoarea Tatiana Pârvu ne-a înmînat diplomele de absolvire a institutului.

Cristina Mitu Consiliul Europei

Forumul a servit și ca o platformă de comunicare și de stabilire a relațiilor cu participanții din alte state, împrietenindu-ne cu colegii din Polonia, România, Ucraina, Rusia și chiar din SUA.

Pentru că vizita noastră la Strasbourg a coincis cu semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, am hotărît să organizăm un flash-mob de susținere a cursului european al țării noastre: ”Moldova are viitor – Europa!”:

Cristina Mitu UE

Cît despre Strasbourg, declar că sînt îndrăgostităt de acest oraș, m-am simțit ca acasă, probabil că într-o viață anterioară am trăit acolo :) Strasbourg-ul este o bijuterie de oraș și se mîndrește cu o arhitectură  imperială care păstrează aroma unui oraș aristocratic, bogat în detalii unice, nu în zadar ocupă locul V în topul celor mai vizitate orașe din Franța.

Cristina Mitu Strasbourg

Din prima zi a aflării noastre la Strasbourg am vizitat cartierul La Petite France, unde se simte atmosfera autentică a Strasbourg-ului din secolul al XV-lea: case cu colombaje cu flori la ferestre și cu vedere la rîu, restaurante îmbibate cu istorie, poduri din piatră și bărci care plimbă turiștii pe rîul Ille. Un monument istoric care este imperativ de a fi vizitat este Catedrala Notre-Dame de Strasbourg, dar și Parcul Orangerie din fața CoE. Cît despre bucătăria franceză, am savurat-o din plin, nu m-am putut abține să nu gust delicioasele broscuțe, melci, tarte flambé, supă de ceapă, vinul fiert și alte specialități alsaciene.

Cristina Mitu Strasbourg CoE

photo (2)
Am avut parte și de o echipă consolidată, cu care am petrecut timpul extrem de frumos și util. Colegi, sînteți FORMIDABLE!

Cristina Mitu Consiliul Europei UE

Țin să îi mulțumesc pentru tot Directorului IESPM, Viorel Cibotaru, grație căruia participarea școlii moldovenești la forum a fost un adevărat succes!

Iar pe final, imnul echipei noastre la Strasbourg:

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *