Eu cred in destin

Oficial, este fata cu două masterate făcute în domenii diferite, cea care a activat în jurnalism și în relații cu publicul în domeniul justiției, iar acum coordonează audiovizualul din Republica Moldova. Îți propun să cunoști partea neoficială a Cristinei Mîțu.

http://alllady.md/42924-interview/104955
Cristina Mitu alllady

Care este crezul tău?

Cred în destin. Multe îți sunt predestinate și nu ai unde fugi de ele. Personal, sunt mulțumită de viața mea și la acest capitol părinților le sunt recunoscătoare.

Trebuie să lucrezi mult, dar dacă nu ai un strop de noroc, nu reușești! Dar e periculos să mizezi doar pe noroc, pentru că în acest caz riști să fii numit “leneș”. Dacă nu depui efort, dacă nu studiezi și excelezi, nu poți miza doar pe soartă.

În aceeași ordine de idei pot declara ferm și tare, că sunt înconjurată de coincidențe, frumoase coincidențe!

Ne poți relata despre una mai deosebită?

Coincidențele sunt un fel de “aură individuală”, despre care știi câte ceva, dar pe care nu o poți palpa. Probabil, cea mai frumoasă coincidență e că Dumnezeu m-a trimis în brațele părinților mei. Cu ei am obținut libertate în gândire și în toate, au investit în studiile mele și m-au susținut în toate aspirațiile.

Ah da! Este foarte important ca să întâlnești oamenii potriviți la locul potrivit. E o coincidență atât de … norocoasă. (zâmbește)

Cristina Mitu C.

Cine a fost acea persoană găsită la momentul oportun?

De fapt, m-a găsit ea pe mine. În adolescență am scris texte și poezii pentru revista “Noi”. Peste ceva timp, redactorul-șef m-a găsit pe lista studenților la USM și m-a invitat să fiu redactorul-artistic al revistei. Astfel, 4 ani nu m-am despărțit de această revistă.

Care a fost a doua etapă din viața ta?

După ce am absolvit facultatea am fost angajată la Departamentul Instituțiilor Penitenciare, unde am coordonat Secția Relații Publice și Mass-Media. Uniforma și strictețea ce presupune acest serviciu, m-a educat foarte mult și mi-a oferit o experiență deosebită. Am avut colegi cum mai rar întâlnești, iar Ana Racu a fost un adevărat lector pentru mine.

În activitatea mea militară am creat de la imagine, știri, evenimente, traduceri, cărți și buclete până la filme despre și pentru sistemul de executare și justiție. Orarul pe care îl aveam era stresant, dar nu mă speria, pentru că m-am conformat repede. La 7:45 eram deja la birou, îmbrăcată la 4 ace, iar adeseori la ora 21:00 era finalul zilei de muncă.

Cristina Matu allLady

Cât de greu a fost să lucrezi într-o instituție ce avea misiunea de a reeduca persoanele private de libertate?

Nu a fost ușor, dar nu lucram cu ei în fiecare zi. Se întâmpla ca să duc tratative cu unii deținuți și să îi conving să ofere un interviu, spre exemplu. Era complicat, dar îmi reușea. Interacționam cu unii fără să cunosc ce infracțiuni au comis, dar eram în siguranță pentru că am fost mereu supravegheată de pază. Deci, nu era loc de vreo frică!

Și această experiență a durat 4 ani, dar m-am despărțit de ea atunci cînd am simțit că am nevoie de ceva nou care să mă provoace.

De la o revistă pentru adolescenți – la activitate militară, de la activitate militară – la…

În așa mod a început a treia etapă din viața mea profesională, care continuă și în prezent. Este vorba despre noua mea funcție de Membră a CCA (Consiliului Coordonator al Audiovizualului). Am trecut prin concurs și am fost învestită în funcție chiar în ultimile zile de lucru la fostul meu loc de muncă. Sunt profesional integrată și satisfăcută de misiunea pe care o am în această instituție.

Mandatul de activitate durează șase ani, dintre care un an și jumătate i-am petrecut în Consiliu. Sper că au fost cu spor, pentru că mă mândresc cu rezultatele obținute și delegațiile productive. Unde mai pui că am și o echipă excepțională cu un stagiu de muncă impunător. Lângă care învăț enorm și acumulez experiență profesională de neprețuit.

Ești cel mai tânăr dintre cei 9 membri ai Consiliului, nu?

Într-adevăr, sunt cea mai tânără, dar asta nu este un impediment să mă simt ca peștele în apă.

Сristina Mitu CCA

Și dacă lăsăm obligațiunile de serviciu și trecem în camera ta, ce găsim?

Găsiți, cu siguranță, noile mele pensule și un șevalet la care visam mult! Ador să pictez, încă din copilărie, și acesta îmi este cel mai plăcut refugiu. Îmi reușește mai rar să pictez ceva, dar astfel este arta în sine: misterioasă, irepetabilă și imprevizibilă.

Dacă ai fi un ghid al artei, măcar pentru o zi, unde l-ai invita pe turist?

Cel mai iubit turist pentru mine este nepoțelul meu, cu care mergem la muzee și expoziții de artă. În topul preferințelor noastre este Muzeul de Istorie, Muzeul de Arte Plastice și Muzeul de Etnografie.

Știu că îți place să mergi la teatru. Care este piesa pe care ai vrea să o vizionezi din nou?

Este piesa “Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, jucată la Teatrul “Mihai Eminescu”. Este o istorie despre oamenii deportați în Siberia în perioada celui de-al doilea război mondial. Nu mi-am putut ascunde lacrimile cât l-am urmărit, pentru că am realizat prin câte momente complicate și absurde au trecut buneii noștri. De asemenea, nu pot să nu apreciez spectacolul “Pomul vieții” de Dumitru Matcovschi, pe care îl revăd cu mare satisfacție ori de cîte ori am ocazia.

Cristina Mitu interviu

Care ar fi un Top 3 țări europene must – see, în viziunea ta?

Indiscutabil: Austria, Ungaria și Grecia. Trebuie să vă aflați acolo și veți înțelegeți de ce. Fiecare își poate găsi frumusețea sa în una din aceste țări.

Ce citești?

Citesc beletristică. Am o listă mare cu recomandări de titluri, pe care le sustrag de pe facebook cel mai des și de la prietenii pasionați de lectură. Îmi place că internauții noștri, tot mai des, citesc.

Am observat că mi-am format, fără să vreau, un tabu în lectură. Este vorba despre faptul că nu îmi place să citesc ceea ce este “în vogă”. Dacă a apărut “curentul” romanului “Fluturi” de Irina Binder, uite că nu deschid această carte, decât atunci când se calmează spiritele. Îmi place ca titlul de carte să păstreze un mister.

Cristina Mitu

Ți-ai format și un tabiet în lectură?

Da! Îmi place să citesc o mare parte din colecția de cărți a unuia și aceluiași autor. Astfel, încerc să îi înțeleg gândurile și emoțiile. Îmi propun ca vacanța mea de vară să îmi facă cunoștință cu operele lui F.Dostoevski și G.Garcia-Marquez.

Ce îți place să iei de la viață?

Îmi place viața! Găsesc fericirea oriunde, fie și într-un păhar de apă rece în plină vară sau într-o gură de aer proaspăt, inhalat în pădure. Apreciez lucrurile mărunte. Trebuie să avem un moment de “respiro” în orice pornire.

 

Multumesc Cristina Evtodii si AllLady pentru aceasta frumoasa experienta!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *