Diaspora va avea mai mult acces la canalele TV autohtone

Moldovenii de pretutindeni copyLa 15 februarie 2013, în cadrul ședinței Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Membrul CCA, Dl Nicolae Damaschin, a prezentat Proiectul de decizie cu privire la promovarea relaţiilor bilaterale cu autorităţile de reglementare în domeniul audiovizualului din alte state, care a fost votat unanim. Decizia presupune asigurarea recepţionării serviciilor de programe audiovizuale din Republica Moldova de către membrii diasporei moldoveneşti.

Această inițiativă are menirea de a fortifica obiectivul de bază al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), de a asigura puntea de legătură între Republica Moldova și conaționalii de peste hotare.

Decizia va permite crearea unui mediu propice pentru stabilirea relaţiilor bilaterale şi promovarea unei comunicări continue cu autorităţile din domeniul audiovizualului din Italia, Franţa, Grecia, Cipru, Spania, Portugalia, Turcia, Israel, Rusia, Ucraina, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Canada. Astfel, se va asigura accesul mai facil, rapid și comod al diasporei moldoveneşti la sursele de informații în masă, la produsul televizat autohton difuzat în spaţiul internaţional. Acest proiect prevede includerea canalelor TV autohtone în țările-gazdă, reprezentînd un instrument în plus de informare despre aspectele sociale, economice, culturale și politice din patrie.

Decizia prevede și crearea unui grup de lucru din care vor face parte membrii CCA, Nicolae Damaschin și Cristina Mîţu, şi Secția relații externe care va studia și implementa soluții pentru informarea diasporei. Victor Lutenco, Șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat va avea rolul de observator în acest grup și mizează pe faptul că aceste schimbări în domeniul audiovizualului vor facilita accesul la un număr cît mai reprezentativ de emigranți.

Pe parcursul săptămînii precedente au fost expediate scrisori de intenție către autoritățile în domeniul audiovizualului din cele 14 state cu o prezență mare a diasporei din Republica Moldova.

Informație utilă:

Misiunea Biroului pentru Relații cu Diaspora este de a intensifica comunicarea Guvern-Diaspora și de a stabili o punte de legătură strînsă între autoritățile publice centrale cu atribuții în domeniu, ceea ce va contribui la creșterea cantitativă și calitativă a programelor pentru diasporă, în conformitate cu obiectivele majore de politică externă a Republicii Moldova, Programul de activitate al Guvernului și cu Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova 2020”.

Principalul obiectiv al BRD – asigurarea coordonării politicii de stat în domeniul relațiilor cu diaspora, prin atragerea cunoștințelor, calificărilor și transferului de capital întru consolidarea capacităților naționale și social-economice, și a celor de bună guvernare și dezvoltare a țării.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *