Despre accesul comunităților moldovenești la produsele TV autohtone difuzate în Italia

tv diasporaLa sfîrșit de februarie, vă anunțam aici că diaspora va avea mai mult acces la canalele TV autohtone grație unei decizii adoptate în unanimitate de membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului la inițiativa membrului CCA, Nicolae Damaschin.

Ca o continuitate la cele enunțate, țin să vă informez despre progresele înregistratrate. Astfel, în a doua jumătate a lunii martie, în Republica Italiană, au fost efectuate o serie de întrevederi a membrilor CCA: Nicolae Damaschin, Cristina Mîțu și Dinu Ciocan cu managerii televiziunilor naționale și locale italiene, reprezentanți ai asociațiilor diasporale moldovenești din orașele Mestre, Padova,  Roma, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Italiană, Excelența sa Aurel Băieșu și Șeful Biroului pentru relații cu diaspora, Victor Lutenco. Vizita de lucru a fost organizată în contextul implementării prevederilor Deciziei CCA nr.15 din 15 februarie 2013.

Scopul primordial al vizitei de lucru a fost analiza experienţelor interstatale  existente în vederea asigurării accesului diasporei moldoveneşti la informaţii şi la produsele audiovizuale autohtone difuzate în Italia, negocierea condițiilor de retransmisie în spațiul audiovizual italian a programelor TV realizate în Republica Moldova, evaluarea și analiza cadrului legislativ, aprecierea perspectivelor de viitor privind tehnicile de comunicare, retransmisie, realizarea produselor audiovizuale destinate/și cu participarea diasporei moldovenești prezente în Italia.

Programul vizitei a întrunit un set exhaustiv de activităţi practice: întîlniri la nivel de directori a radiodifuziunilor naționale și locale, cum ar fi: Telenuovo, TV7 și Romit TV, experţi în domeniu, vizite de documentare şi stabilire a obiectivelor de colaborare pentru viitor în vederea acordării asistenţei adecvate necesităţilor autohtone în domeniu.

În cadrul discuțiilor, membrii comunității moldovenești stabilite în Italia s-au expus pe marginea lipsei unor surse de informare provenite din țara mamă și au confirmat stringenta necesitate de a fi informați despre evenimentele din Republica Moldova, de a urmări buletine de știri, talk-show-uri, emisiuni distractive și destinate copiilor.

De asemenea, vizita de lucru a reprezentat şi o oportunitate de consolidare a cooperării CCA cu celelalte părţi participante, cunoaşterii activităţii unor posturi de televiziune, sisteme informaționale, tehnologii, soft-uri etc.

Luînd în considerare actualitatea subiectului vizitei de lucru şi importanţa cooperării cu autoritățile din domeniul audiovizualului din Republica Italiană, participarea la acest eveniment a contribuit considerabil la consolidarea relaţiilor de cooperare cu posturile italiene de televiziune, fapt ce va facilita stabilirea unor parteneriate cu autorităţile audiovizuale din alte state europene privind asigurarea accesului recepţionării serviciilor de programe a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în afara țării.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *