Cu capul în nori pe Transfăgărășan

De cîțiva ani coceam ideea de a merge pe Transfăgărășan, drumul care zgîrîe norii și îți taie respirația la propriu, iar 2016 a fost generos și am reușit să parcurg cel mai faimos traseu din România.

IMG_8436

 

Călătoria a început cu un drum lung, de la Sud spre Nord, dinspre București. Primul popas fiind la Curtea de Argeș, unde a fost edificat primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească, Biserica Domnească Sfîntul Nicolae (secolul al XIII-lea) și Mănăstirea Curtea de Argeș (1512), locuri cu o greutate istorică și încărcătură energetică de nedescris.

IMG_8465

Cele mai spectaculoase priveliști abia urmau și nu mai aveam răbdare să ajung la Barajul Vidraru, primul dig construit în arc în România (1965). Drumul care ducea spre Lacul Vidraru e unul rupt din poveste, cu multe serpentine care urcă la o altitudine de 830 m., o natură extrem de generoasă și rîuri care șerpuiau prin munți.

IMG_8469

Ajunsă pe baraj, nu-mi puteam lua ochii de la imensa construcție și peisajul care mi-l oferea, un lac care străbate Munții Făgăraș, jocul razelor de soare pe apa limpede a lacului și liniștea munților.

IMG_8449

 

Drumul spre traseul Transfăgărășan a fost fascinant, am parcurs o cale unduitoare de-a lungul Lacului Vidraru, care ne ducea la o altitudine de 1600m, Cascada Capra, un peisaj de poveste la poalele munților, cu cabane, lacuri și turme de oi care făceau deliciul turiștilor.

IMG_8462

 

 

IMG_8468Ajunsă la Lacul Bâlea, am conștientizat cît de norocoasă sînt să ajung acolo, cuvintele erau de prisos, totul era la superlativ, asemenea peisaje nemaivăzînd anterior.

IMG_8470

Eram cu capul în nori, la propriu! Aflîndu-mă la o înălțime de 2042 m., ajungeam norii cu mîna, doar razele soarelui jucau alene pe lacul glaciar. Lacul Bâlea este o adevărată atracție turistică, atît în sezonul cald, cît și pe timp de iarnă. Deoarece accesul pe Transfăgărășan este permis doar pentru cîteva luni în an (iulie-octombrie), iarna turiștii reușesc să urce la lac cu telecabina, de unde pot schia sau să se odihnească la hotelul de gheață, singurul din Europa de Est.

IMG_8473

 

Coborînd spre traseul Transfăgărășan, nu puteam să nu facem un popas cu prietenii, să imortalizăm unul dintre cele mai celebre și spectaculoase drumuri din România, și chiar din Europa, datorită înălțimii la care a fost construit și a peisajelor unice.

IMG_8471

Savurînd serpentinele declarate de jurnaliștii Top Gear drept ”cel mai bun drum de condus din lume”, am coborît la poalele munților, ținînd calea spre Sibiu, orașul administrat de Klaus Iohannis pînă în 2014, cînd a fost ales Președintele României.

IMG_8451

 

Sibiu este o bijuterie de oraș, cu istorie și arhitectură cu influențe germane, este în prezent unul dintre orașele cu cel mai mare nivel de investiții străine din România, iar în anul 2007 a fost Capitala Culturală Europeană.

IMG_8378

 

Pentru că ne aflam la o distanță mică față de un alt oraș medieval, Sighișoara, nu am rezistat tentației să facem un tur al centrului vechi. Un orășel compact, cu multe flori, case multicolore, uși și ferestre frumoase, terase cochete și cafea aromată.

Cristina Mitu

 

 

IMG_8457Drumul spre casă a părut mai scurt :) iar ca un ultim accent a fost o scurtă ședere la Lacul Roșu și Cheile Bicazului, unde am prins și o ploiță de munte. Aceste locuri mă fascinează încă din 1998, cînd am fost prima dată într-o excursie cu colegii de școală, iar în ultimul an, am pășit acolo de patru ori deja.

2015-11-01 13.11.18 2015-11-03 22.12.47

Pentru că totul a decurs perfect și am petrecut timpul calitativ cu prietenii, această călătorie rămîne a fi una dintre cele mai dragi, cu amintiri frumoase, emoții pozitive și mult zîmbet.

Poze: Iuliana Stratan și din arhiva personală

Cristina Mitu Sighisoara

Acest articol a fost publicat în Evenimente, Utilitare. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *