Audiovizualul sloven – un model de bune practici

Ultima săptămînă de iarnă am petrecut-o în Slovenia, efectuînd o vizită de lucru la colegii de la AKOS (Agency for Communication Networks and Services), unde am studiat cadrul de reglementare a  domeniului Radio și TV, aplicarea Directivelor UE privind serviciile mass-media audiovizuale și procesul de tranziție la televiziunea digitală.

2015-02-25 09.53.51

 Simbolul RTV, Radiodifuzorul Public din Slovenia


Comparînd Slovenia cu Moldova, identificăm mai multe asemănări, aici mă refer la teritoriul nu prea mare, numărul populației, proclamarea independenței urmată de un conflict armat în 1991, însă parcursul ulterior și integrarea sa în Uniunea Europeană în 2004, o detașează semnificativ de nivelul în care se află țara noastră.

O evoluție firească a avut-o și în domeniul audiovizualului, reușind să implementeze directivele UE, strategia de tranziţie la TV digitală (2010), promovarea producţiilor audiovizuale europene şi independente, controlul asupra pieții publicitare autohtone ș.a.

2015-02-25 10.41.11

Printre cele mai curioase lucruri distinse:

–         Consiliul AKOS este alcătuit din 5 membri, învestiți pentru un mandat de 5 ani de către Guvern. Președintele consiliului este ales cu majoritatea de voturi de consiliu.

CCA este compus din 9 membri, desemnați de Parlament pentru 6 ani de mandat.

–         În 2010 au renunțat la transmisia semnalului TV analog în favoarea celui digital, iar în 2015 preconizează și digitalizarea semnalului Radio.

Republica Moldova, urmează la 17 iunie 2015 să treacă la TV digitală.

–         Pe piața audiovizuală slovenă activează 89 posturi TV și 87 Radio, iar în Moldova, 72 TV și 58 Radio.

–         Amenda minimă aplicată pentru derogări este de 6000 Euro, iar cea maximă poate ajunge și la 30000 Euro. Depășirea volumului spoturilor de publicitate de 12 minute pe oră, este una dintre cele mai frecvente încălcări comise de radiodifuzorii sloveni.

Radiodifuzorii moldoveni sînt sancționați cu amendă minimă de 1800 MDL, medie – 3600 MDL și maximă – 5400 MDL.

2015-02-25 10.44.29

 

Platoul în care se filma semifinala Eurovision Slovenia  

–         Televiziunile sînt obligate să păstreze înregistrările 6 luni, iar Radio – 1 lună.

În Moldova, atît Radio, cît și TV păstrează înregistrările cel puțin 30 de zile de la data difuzării.

–         Nu au nevoie de anumite norme legale privind asigurarea transparenței proprietății media, deoarece toate instituțiile de presă sînt deținute de companii cu renume internațional.

–         AKOS efectuează controale financiare la posturile TV și Radio.

–         Toată publicitatea electorală este cu plată.

Critina Matu CCA, AKOS

Posturile retransmise din UE la fel sînt supuse monitorizărilor, iar în cazul în care sînt depistate abateri, AKOS se adresează regulatorului din țara în care activează radiodifuzorul, care la rîndul său trebuie să adopte măsurile necesare care să readucă în cîmpul legalității radiodifuzorul. În 2014, AKOS a monitorizat 14 posturi din spațiul european, iar cel mai des a fost nerespectarea volumului de 12 minute de publicitate pe oră.

Produsul autohton minimal asigurat în programele TV și Radio în Slovenia, constituie 30 %, cel european – 50 %, iar produsul muzical autohton – 20 %.

În cadrul vizitei am reușit să avem o întrevedere și cu reprezentanții RTV – Televiziunea publică din Slovenia și cu Senior Consultant al EBU (European Broadcasting Union).

RTV are mai multe filiale radio și TV în țară, cu producție proprie și independentă de postul public național, în cadrul căreia activează circa 2000 de salariați. RTV deține un multiplexor propriu și reușește să ofere în chirie canale, cîștigînd anual mai mult de 3 mln Euro. Cetățenii achită lunar 12 Euro, taxă pentru serviciile publice de televiziune şi radiodifuzine, iar bugetul companiei publice teleradio din Slovenia constituie 130 mln Euro.

2015-02-25 10.39.42

Radiodifuzorul public are dreptul să difuzeze publicitate, însă doar 6 minute pe oră, asta la solicitările mai multor radiodifuzori comerciali, motivînd acțiuni de concurență neloială.

În cadrul discuțiilor neformale, Boris Bergant, Senior Consultant al EBU care monitorizează implementarea Strategiei de dezvoltare a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”, a apreciat pozitiv evoluțiile înregistrate de radiodifuzorul public moldovenesc.

Vizita de lucru a fost efectuată în cadrul programului TAIEX, cu suportul Comisiei Europene.

P.S. Ljubljana m-a fermecat prin simplitatea sa și locuitori friendly. Am savurat centrul vechi pe care zilnic îl străbăteam la pas, curățenia impecabilă și gustul rafinat al arhitecturii cu influiențe ușor balcanice.

Recomand tuturor să viziteze Postojnska Jama, o bijuterie de peșteră și cea mai mare din Europa.

image

Acest articol a fost publicat în Evenimente, Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *