Abilități esențiale pentru a deveni maturi raționali

În era provocărilor societății contemporane și a tehnologiilor avansate, deținerea unui bagaj de competențe socioemoționale și abilităţi interpersonale devin un atu pentru a realiza reuşita în viaţă.

Am ales cele mai relevante aptitudini în viziunea mea, care fiind cultivate la vârstă fragedă, din școală, ar educa o generație puternică, determinată, cu o scara clară de valori  și cu o dezvoltarea personală de invidiat:

  1. Gândirea critică

Gândirea critică înseamnă a păstra mintea deschisă, a analiza dovezile, a evita credulitatea şi posibilitatea de a fi impresionat de afirmaţii false, cu “dovezi” neevaluate sau chiar conspirative.

73C5C1E8-B49F-4927-9354-1F8A7B83FB8E

Că tot suntem în perioada “roditoare” de fake-news, deținerea abilității de a gândi clar și rațional ar minimaliza impactul știrilor false, zvonisticii, informațiilor distorsionate care circulă pe net, propagate pe rețele de socializare și în comunitate.

Îmi pare absurd să crezi fiecare informație distribuită cu repeziciune pe net/ în presă sau de un cunoscut de exemplu, și să nu îți pui întrebări adiționale: dacă este adevărat ce se scrie în presă, de verificat în mai multe surse, oficiale!, de gândit care ar fi logica unor acțiuni descrise, care ar fi substratul acesteia, etc. Educația media de pe băncile școlii, dar și o cultură dezvoltată ar reduce extrem de mult din acest fenomen care din păcate are succes și care se bucură de un impact amețitor.

2. Educația financiară

Coordonarea bugetului propriu e o responsabilitate enormă. Abilitatea de a-ți gestiona banii trebuie învățată din copilărie, primele exemple venind din familie, iar bazele cunoștințelor nu ar fi rău să fie cultivate în școală, punându-se accent pe valoarea banilor, cum corect să gestionezi bugetul, cum să economisești banii și care este diferența dintre nevoi și dorințe.

3. Inteligența emoțională și managementul conflictelor

De câte ori după o situație tensionată, o discuție mai aprinsă sau un conflict te-ai gândit că nu ai gestionat corect emoțiile și dacă ai fi adoptat altă tehnică nu s-ar fi ajuns la un punct nedorit sau critic?!

Toți suntem ghidați de emoții, frustrări, dar viața noastră e influențată de calitatea relațiilor construite cu oamenii din jur, astfel că e imperios să gestionăm eficient emoțiile și să deținem autocontrolul emoțional în situații tensionante, să studiem tehnicile de evitare și soluționare a acestora.

7A233E7B-DAEF-4BD0-A2E7-B88BD26A733C

4. Self-esteem

Nivelul personal de stimă de sine are legătură cu cât te simți în valoare, demn și a avea o opinie ridicată despre tine.  Self-esteem-ul poate influența totul în viața ta, iată de ce, consider că stima de sine trebuie dezvoltată încă din anii copilăriei și a adolescenței, pentru că în acea perioadă ne comparăm adesea cu ceilalți, ceea ce ne face să ne reevaluăm continuu modul în care ceilalți ne văd sau ne construim tabloul despre noi.

Este important să-i ajutăm pe copiii noștri să-și construiască respectul de sine, deoarece respectul de sine sănătos în copilărie te poate ajuta să devii un adult mai încrezător.

5. Organizarea și time-managementul

Aceste două competențe sunt vitale pentru obținerea unor rezultate importante, îndeplinirea tuturor sarcinilor în termenii propuși, asigurând în același timp și o calitate excelentă.

Cred că este abilitatea care lipsește enorm la multă lume :) adesea, după un succes sau finalizarea excelentă a unui task, concluzionez că anume organizarea și gestionarea corectă a timpului a rezultat acel succes și satisfacția lucrului finit.

Aceste competențe trebuiesc însușite de mici copii, începând cu îndeplinirea temelor, organizarea timpului liber, activități casnice etc., ca la maturitate planning-ul sa fie punctul forte și să aducă roade relevante.

6. Negocierea

Calitatea de a putea negocia și de a fi flexibil a salvat multe situații ajunse în impas. Având în vedere că zilnic suntem puși în situația de a face alegeri și de a negocia, cunoașterea celor mai simple tehnici de negociere ar facilita considerabil relațiile interpersonale, astfel încât o negociere de succes să aducă fiecăruia avantaje.

872033F4-EACE-49F6-BB40-46473AEA136C

7. Neimplicarea în viața cuiva și oferirea sfaturilor necerute

Evaluarea și critica cuiva este enervantă și neplăcută, iar sfaturile care nu le cerem pot afecta relațiile și încrederea reciprocă.

Nu e cazul să pierdem timpul și să ne consumăm energia cu bârfe, cu judecarea ce fac alții și cu sfaturile nesolicitate.

Percepția lucrurilor, bagajul emoțional, starea financiară, realitatea în care fiecare se află nu întotdeauna coincide și nu rezonează, iată de ce propriile convingeri pot fi de folos doar sie însuși, nu și celor cărora nu vă cer sfaturi.

Doar dacă ești rugat să ajuți, să dai un sfat, doar atunci să te simți privilegiat si să te implici, făcând tot ce-ți stă în putință să ajuți.

8. Fii tu însuți!

Bucurăte de viață, meditează, fă ce îți place și îți aduce satisfacție, iubește-te, alintă-te, fii natural!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *